Konton på Aapl.se

Att kunna välja vilka nyheter som visas på Aapl.se är en av dom mest efterfrågade funktionerna. I mitt förra inlägg beskrev jag hur Aapl.se fungerar och nämnde också att jag jobbar på att utveckla kontohantering som kommer möjliggöra just detta.

I det här inlägget beskriver jag varför kontohantering inte funnits tidigare, och varför det är lite klurigt att utveckla.

Vad är problemet?

Som sagt, den mest efterfrågade funktionen är att kunna välja vilka nyheter som visas. Exakt vad det innebär kan diskuteras men jag väljer att tolka det som att en besökare vill välja från vilka sajter nyheterna kommer.

I sin enklaste form hade jag kunnat lägga ett filter i toppen av sidan där det gå att markera vilka nyhetskällor du vill titta på. Valen hade jag kunnat lagra lokalt i webbläsaren. Men då hade du varit tvungen att göra det valet på alla datorer du använder – hemma, på jobbet osv. Du hade fått göra samma sak i appen på mobilen. Skaffar du en ny mobil hade du fått göra om samma val igen.

Lösningen – Kontohantering

Lösningen blir att skapa kontohantering där du som besökare kan registrera dig, logga in och välja nyhetskällor. På andra datorer, mobiler och enheter loggar du in och de nyhetskällor du valt sedan tidigare visas automatiskt. Gör du en ändring på en enhet slår det igenom på alla enheter.

Vad är problemet igen?

Problemet med kontohantering är att det drar med sig en hel del logistik. Du som besökare måste skapa konto, logga in på olika enheter och du måste komma ihåg lösenord.

En hel kompott av utmaningar och möjligheter!

Aapl.se i sin tur måste hantera inloggningsuppgifter, kunna påminna om lösenord, hantera användare och användarens val av nyhetskällor. Eftersom webbsidan och appen använder helt olika tekniker, men ska dela samma inloggning, måste även det lösas på något sätt.

Med andra ord, en hel kompott av utmaningar och möjligheter! 😃

Så vad händer nu?

De bra nyheterna är att kontohanteringen för webbsidan är så gott som klar. De mindre bra är att det kommer dröja ett tag innan det fungera i appen. Du kommer alltså inte kunna välja nyhetskällor i appen till att börja med.

Jag behöver din hjälp att testa

Om du är intresserad av att testa kontohantering för Aapl.se (webbsidan) får du gärna höra av dig på magnus@aapl.se