Så fungerar Aapl.se

Jag får ganska många frågor varför det inte går att välja vilka nyhetskällor som ska visas på Aapl.se. På App Store är det den mest efterfrågade funktionen.

Under närmsta tiden planerar jag att tackla detta och utveckla inloggning och funktionalitet för att filtrera nyhetskällor på Aapl.se. För att förklara varför det inte redan finns idag och varför det kommer ta lite tid inleder jag med följande inlägg om hur Aapl.se fungerar idag.

Under närmsta tiden planerar jag att utveckla inloggning och funktionalitet för att filtrera nyhetskällor på Aapl.se.

Allt börjar med RSS

Aapl.se hämtar nyheter via en teknik som heter RSS, eller Rich Site Summary. Det är en ganska gammal teknik som blev populär när bloggar började dyka upp någon gång i början av 2000-talet. I stora drag är det en text-fil med alla nyheter som publicerats på en webbsida. Om du idag startar till exempel en WordPress-blog så kommer den automatiskt stödja nyheter via RSS.

Superfeedr

Jag måste på något sätt hämta in RSS-källorna för alla sajter som jag vill ska visa nyheter på Aapl.se. Det går att gör app olika sätt men jag använder sedan flera år tjänsten Superfeedr som skickar ett meddelande till min server så fort sajter jag valt att bevaka uppdateras.

När servern tar emot ett meddelande från Superfeedr är det första jag gör att jag kontrollerar att nyheten verkligen är Apple-relaterad. Ta till exempel Feber som skriver om väldigt många olika saker, men där relativt få nyheter handlar om Apple. Kontrollen är relativt enkel och det enda jag gör är att se om nyheten innehåller ett eller flera nyckelord. Samma ord är de som listas under kategorier på Aapl.se.

Nästa steg är att nyheten sparas till min databas. I samma veva som den sparas använder jag mig av en tjänst som bygger på Extract från Feedbin för att hämta ut en sammanfattning av nyheten och bilden som hör till nyheten.

Aapl.se - Webbsidan

Nu har jag nyheten, jag vet att den handlar om Apple och jag har nyckelord och eventuell bild. Nu publiceras den på webbsidan och i Appen.

I bakgrunden av webbsidan finns en admin-sida där jag lägger till nya sajter att bevaka, jag kan lägga in nya nyckelord och jag kan även radera enskilda nyheter om jag skulle vilja.

Jag har utvecklat appar för iOS under många år men känner mig inte alls lika van med det som med webbappar.

Aapl.se - Appen

Nästan all utveckling sker först för webbsidan och därefter för Appen. Den mesta av logiken i appen styrs från webbsidan. Utan att bli allt för tekniskt finns ett API för webbsidan som anropas från appen.

Jag har utvecklat appar för iOS under många år men känner mig inte alls lika van med det som med webbappar. Av den anledningen försöker jag hålla appen så enkel som möjligt.

Tekniken bakom

Webbsidan är utvecklad i Ruby on Rails. Hosting sker på Heroku med ett antal tillägg för att hantera databaser och mail. Nyheter hämtas som beskrivs ovan via Superfeedr. Bilder sparas till Amazon S3. Appen är utvecklad Xcode och skriven i Swift. Aapl.blog använder sig av Jekyll. Jag mäter statisk med Clicky. Nyhetsbrev skickas med Buttondown.

Vad kostar det?

Jag försöker hålla nere kostnader genom att använda tjänster som är gratis, men vissa saker som till exempel hostig måste jag betala för. Den största utgiften är just för Heroku som för dagens lösning landar på $19/månad. Utöver det tillkommer lite utgifter för domännamn och annat smått och gott. Förutom min egen tid så betalar jag i runda slängar ungefär 2500 kr per år. Med tanke på att Aapl.se har funnits sedan 2008 så blir det totalt en relativt stor summa.

Vad tjänar jag?

I rena pengar räknat är inkomsterna blygsamma. I begynnelsen använde jag mig av ett annonsnätverk som genererade lite inkomster. Men numera är Aapl.se helt annonsfritt.

Det låter kanske pretentiöst, men jag lär mig väldigt mycket och jag tycker det är otroligt kul att driva Aapl.se. På dagtid jobbar jag mestadels med design och Aapl blir ett sätt att hålla mig uppdaterad på teknik och utveckling.

Sedan Aapl.se nylanserade i höstas har jag även använt mig av en tjänst som heter BuyMeACoffee där besökare kan skänka en slant för att stödja utvecklingen. Ett stort tack till er som redan gett ett bidrag! 🙏

Nästa steg

Som jag nämnde i inledningen är nästa steg att utveckla någon typ av profilhantering med inloggning. Här kan du som inloggad användare styra vilka nyhetskällor du vill följa. Jag kommer beskriva utmaningarna med detta i nästa blogginlägg.

Del två av den här artikeln kommer alltså inom kort och inlägget dyker upp på Aapl.se så fort det publiceras. Om du föredrar RSS kan du prenumerera på Aapl.blog. Om du inte tidigare använt RSS men är nyfiken kan jag rekommendera NetNewsWire som är en gratis RSS-klient för macOS (en version för iOS är på gång).